2017/09/04

A Hernád-áttörés

A Hernád áttörése sem rossz hely, bár semmi rendkívüli nincs benne, egy jó kis szurdokvölgy kiépítve. Nálunk is kismillió van a hasonlókból, ezért nem gondolnánk egyedülállónak, nem is felejthetetlen, hiszen elég megfejelni a szegőkövet s máris minden felejthető. Egy idő után kicsit egyhangú, tehát sem menyországot, sem földi paradicsomot nem kell ide vizionálni, s akkor nincs csalódás. Azok a blogerek, akik meg lelkendeznek, hogy mily csodás meg lélegzetelállító, nyaljanak boxot és járjanak többet kirándulni. Nekem leginkább a Vargyas-völgye érzést  hozta. 

Ha valaki nem a Szlovák Paradicsom közelében lakik és nem is időmilliomos, leg-jobban teszi, ha ötvözi az Erdőaljáról (Podlesok) kínálkozó útvonalakat. Sajnos mi külön napra tettük a Kysel'-ferrátáját, illetve a Hernád-áttörést, de simán egyetlen napban is megejthető, és nem kell kihagyni belőle semmi fontosat vagy látványosat. Ha igazán duvatlan vagy, akkor még a Suchá Béla is belerakható, úgy még tartalmasabb lenne, de akkor menetirány ellen kell menni, amiért büntethetnek. 

A Hernád medre kiépített, kétirányú. Erdőaljától belépődíjas (1,5euró). A Suchá Belával ellentétben itt a fa-elemek ritkábbak, többnyire fém sziklatálcákkal és láncokkal oldották meg a patak medre fölötti közlekedést. Érezhetően kevesebb turista volt a szurdok felső részében, a kilátónál viszont már annyian lettek, hogy egy normális fotó nem sok, de annyit sem lehet készíteni. Wannabe modellek, amatőr pózokban. Hogy miért kell minden helyet, ahol az ember járt, összeönmagázza az emlékképeken, ezen még dolgozunk, majd egyszer visszatérünk erre a témára is.

Mi ezt az útvonalat választottuk, ami hiba volt, ugyanis a szurdok felső peremén visszavezető sárga út kifejezetten untatott, annyira nem kitett, hogy belássunk a völgybe (van néhány kilátópont), gyakorlatilag semmi izgalom. Ha most kellene megterveznünk, akkor a Tamásfalvi kilátó után Menedékkő (Kláštorisko) felé mennénk, ahonnan megejtenénk a Kysel'-ferrátát is egyszuszra, ezzel megspórolva a Kysel' unalmas megközelítését, illetve a Hernád visszatérő útvonalát, ami semmiféle élményt nem nyújt amúgy se. 
- Így túrázni pont olyan, mint amikor valaki csak a pizza közepét eszi meg - jegyezte meg Grimpix. Igaz is, de hát nem vagyunk megbüntetve, azé nyaralás, hogy több kolbász legyen mint nap. 

Mások képei alapján télen lenne érdemes ide visszajönni, de elég kicsi ennek a valószínűsége, hogy megtörténjen.
Aztán csak óvatosan mert a Malomnál tilalma az evés a saját ital.  Büntetése a jaj az elkergetőzés és a seggberugdalózás!!!444!!!





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése