2015/09/15

Egy elég rövidke végtelen oszlop

Zsílvásáron éppen csak átestünk szombat délután, színtiszta véletlen, hogy észrevettük a Végtelen oszlopot, mert eddig azt se tudtuk, hogy pont itt van. Nem is dobbant tőle duplát a szívünk, de ha már ott voltunk megnéztük, hogy ide se kelljen többet visszajönni. 

Kezdetben azt hittük, ilyen műalkotást mi is ki bírnánk találni, de utánaolvasás után azért rá kelletett jönnöm, hogy nemcsak a korabeli technika miatt volt érdekes a dolog (pl. rézbevonás), hanem szimbolikája is sokrétegű, nem hőkölve vissza az ezotéria határánál sem. Sőt egyes értelmezések szerint, az sem kizárt, hogy az E.T. innen is telefonálhatott volna, akkora itt a spirituális térerő. Ezért azt már inkább le sem írom, szerintem mihez hasonlít leginkább ez a sárgaréz gyöngysor, mert még emlékműgyalazó lennék. Vagy műemlékgyalázó.

Szögezzük le, hogy a Végtelen oszlop (ami olyasmi a régióban, mint nálunk egy végtelen kopjafa lenne - mondjuk Kós által) nem végtelen, mindössze 29,35 méter, tiszta csoda, hogy megláttuk a fák fölött kandikálni. Az se világos, hogy mi célból emelte a mester, a román források szerint az első világháborús Szurdok-völgyi (Zsíl) katonai áldozatok emlékére, magyar források szerint a német megszállásnak ellenálló polgári áldozatok emlékére. Mindenesetre van olyan értelmezés, hogy a gyöngyök száma Románia hadbalépésének szimbóluma (értsd az erdélyi román betörésé). De Brâncuşi nagyobb léptékben gondolkozott és inkább az egész népe áldozatát emelte fel oszlopára, bármit is jelentsen ez. Szóbeszéd szerint, szovjet befolyás miatt, burzsoá életműve kegyvesztett lett, felmerült a cucc lerombolása is, de végül szerencsésen megúszta, a hatvanas években Brâncuşit újból felfedezték maguknak a románok, nekünk már a suliban bőszen tanították zseniális alkotásait.

Kelet-nyugat tengelyre felfűzve (Hősök útja), ide egy kilométerre van a többi, számunkra is ismert műve Brâncuşinak. A Hallgatás asztala (12 apostol középen a Jézussal, vagy bármilyen számmisztikus értelmezés is szóba jöhet) és természetesen a Csók kapuja is. A széksorról eddig nem hallottunk, maradjon is ez már így. Bár a kapu sem kifejezetten az erotikáról szól (a 8 román régió egyesülésének pettingje a csók), hacsak a magyarokkal való kikúrás nem számít annak, de azért így szombat délután percenként elloccsant alatta egy-egy igazi nyelves puszi is. Nemcsak az esküvői fotózkodás zajlik itt, hanem a zsílvásári facebook-közönség jelentős képanyaga is itt készül. Egészségükre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése