2013/03/04

Külső táp - FAIL


Az interneten nagyon sok külső táp leírása megtalálható, vannak egészen egyszerűek, és nagyon bonyolultak is. Egy egyszerűbb megoldást kerestünk. Eredmény nem született. Veszteségek: egy kínai aksi, egy ellenállás, 2-3 óra munka. A tapasztalatok alant, hátha valaki újra megpróbálná. 

Az EN-EL9a akkumulátorról azt találtuk (köszi fotó-lista), hogy két Li-ion cella van benne sorba kötve, de teljes töltöttségnél 8,4V feszültséget is mértem a kínai változatban. Az infó szerint az S (középső láb) illetve a – pólus között, pedig egy kb. 100kohmos (kb. 20 fokon)  termisztor figyeli a melegedést. De nemcsak a töltő használja ezt a lábat, a D5000 hibaüzenetet ad, ha csak a +/– lábakat kötjük be.

Az origi Nikon aksi valóban így is viselkedett, melegítve (kb. 40 fokra) megközelítóleg 50kohmra esett az  ellenállás. A kínai aksi S lába a melegítésre nem reagált ennyire nyilvánvalóan, gondoltuk, kifelejtették belőle a termisztort.  

Ezzel szemben, szétszedve a kínai aksit (ebay 6$), a valóság kicsit bonyolultabb volt (lásd balra fent). Utánaolvasva persze kiderült, hogy a Li-ion aksik kényes jószágok, spéci áramkör kell a töltésükhöz. A kibelezett áramköri lapkára (lásd fent) visszakötött Li-ion cellákkal, majd a saját táppal (6 drb. AA), képtelenek voltunk elérni a három kivezetésen a szükséges feszültséget. Azaz néha mérhető volt, de többnyire nem. Lehet ha megsérült a szétszerelésnél, bár nem látszik rajta (talán kisült valamelyik százlábú). Esetleg a bonyolult áramkör néha végzi a dolgát, néha meg nem. 

Kár, tetszetős megoldás lehetett volna, ha saját áramkörével eldöcög, bár így utólag elég meredek, hogy a Li-ion áramkörére NiMh aksit akartunk kötni... Így maradt az eredeti terv. Nem láttam értelmét termisztort használni (az üres aksi-házban hiába méri a melegedést), ezért csak egy 100K-s ellenállást építettem be. FIGYELEM! A fémkarmokat forrasztás előtt ki kell venni a műanyag házból, mert a forrasztási hőtől eldeformálódik az egész cucc. 

Ezzel a bekötéssel 6 AA elemről a D5000-es meg se nyikkant. Se hibaüzenet, se felvillanás. Ha viszont elemek helyett a kibelezett Li-ion cellákból kapja a delejt, akkor hibaüzenettel küzd a táp ellen. Az a gyanúnk, nem csak a melegedést figyeli. Tehát az egyszerű külső táp, ebben a formában nem megvalósítható.  Újabb kísérlet nem lesz, mert talán inkább megéri egy ceruzaelemes markolatot beszerezni, s azt megpatkolni valamilyen módon. Azért ha valakinek sikerül szóljon. 
FAIL.

2 megjegyzés:

  1. hali! en hasonlot tapasztaltam egy fuji akkuval (igaz az mg nicd volt). abban valami olyan trukk volt hogy a gyari aksiban a tob kanoc mellett volt meg egy magnes is. mikor ratetted gepre akkor azt is erzekelte igy tudta hogy sajat akku.

    VálaszTörlés
  2. nos, én nem tapasztaltam semmi hasonlót, de szeretném ha irna ma' valamit nem kocka nyelven is :)

    egy másik

    VálaszTörlés