2012/09/19

Ishihara sensei lába nyomán, de saruszíját korántsem megoldva...

Ha mindenki  fizetne egy sört, aki nem tudta mostanig, hogy a fotósboltban a két legizgibb színtévesztésnek (protanopia, deuteranopia) van beépített színellenőrzése, bizonyára alkoholista lennék. Pedig van.

A proof color beállítás segítségével könnyen találhatunk két olyan színt (hue/saturation/luminosity kombinációt), melyeket a protanotop látás egynek érzékel. Még jobb lenne egy igazi ishihara-paletta, de sajnos nem ezzel van tele az internet. Ha csak egyetlen tónust kell elkódolni, nincs is szükség a kép fragmentálására. 
Ha a képben hasznos tónusok is vannak, a kétszínes paletta már nem elegendő ezek elrejtésére. Itt kap szerepet a kép fragmentálása, ami jelentősen megzavarja a felületek észlelését. 
A feladat megtalálni azt a finom egyensúlyt a színek és fragmentumok között, ami már elrejti ugyan a képet a protanotop látás elől, de a normál látás számára még értékelhetően hagyja. Természetesen az egyes színpárok csak bizonyos színtérben működnek, pl AdobeRGB-ben már más színeket kell kikavarni.

Megköszönném, ha valaki használhatóbb módszer írna ilyen ábrák előállítására. Addig is ezt találtam. A bejegyzésből letölthető a Processing-kód, amely nemcsak alkalmas Ishihara-féle tesztek gyártására, de minimális programozási alapismeretekkel testre is szabható, illetve kinyerhető belőle néhány ishihara-színpaletta is. Természetesen kell hozzá telepíteni a Processinget, amit aztán még számos játékra lehet majd használni. A programocska, a blog szerint,  amúgy azért született, hogy ne csak betűk és számok, hanem ábrák is megjelenhessenek a tesztben (pl. analfabéta gyerekek lecsekkolására). Egyetlen hátránya van: részletesebb kép esetén, iszonyú lassú. Azért egyet csinált Grimpix is. Ha a gyerek nem azt válaszolja, hogy az ábrán a rupicapra rupicapra látható, akkor bizony színvak az istenadta.  
A Flickeren valamivel részletesebben is megtekinthető.
És íme egy lehetséges ishihara-paletta, trükkös színekkel, a protanotop látás tesztelésére (sRGB-ben működik):
A felső sor a kódolni kívánt ábra, az alsó pedig a háttér  színei.

5 megjegyzés:

  1. Amikor diák voltam imádtam jászani ezel a Ishihara Color teszt-el, jólesett újra nézni :D.

    VálaszTörlés
  2. Okostelefonra is lehet tesztelni :D http://www.androidfreeware.net/download-color-blindness-test.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézegettem én is mobilon, kerestem hátha lenne négyszínlátásra is teszt, de nem ,volt. De te olyat láttál e valahol, ahol ilyen tesztábrákat lehet csinálni? Azt élvezném, mert ez a fenti módszer nagyon lassú, s írtam a programocska fejlesztőjének, de Grimpix nem egy súlycsoport vele, nem is nyikkant vissza.

      Törlés
  3. Érdekes dolgokba bonyolódsz bele mindegyre.:-)

    VálaszTörlés
  4. Persze, persze,de még egy színtévesztő sem reagált, pedig arra volnék igazán kíváncsi, mennyire okésak a szimulációk :) Hanem el ne felejtsetek szavazni (jobboldalt fönn a színteres kérdésre).

    VálaszTörlés